tisdag 16 september 2008

Bambu eller Maskin?

Det finns lite olika sätt att göra tatueringar på. Om man gör en tatuering i Asien är det till exempel vanligt att man använder ett bamburör med en liten nål eller kniv på som man sedan knackar in bläcket i huden med för hand, medan här i väst är det vanligast att man tatuerar med maskin. Jag har hört att det gör mycket mycket mer ont att tatuera med bambu än med en maskin. Det tar också mycket längre tid om man gör det med Bambu. Jag såg en Thailändsk tatuerare på Stockholm Inkbash som tatuerade in en blomma på en tjej med bambu.

Här knackar tatueraren in bläcket i huden
med små knack, prick för prick.

Tjejen såg lite lidande ut, men höll ändå god min.

Tatueringen som gjordes ovan såg ut precis som om den hade gjorts med en maskin, men det sägs att det är lättare att få tatueringen jämnare med en maskin än om man använder bambu. Vilket blir då snyggast? Ja, det är förstås en smaksak och som vanligt beror det på tatueraren. Vissa menar att en duktig tatuerare som tatuerar med Bambu kan göra fantastiskt fina tatueringar med otroligt tunna linjer som är mycket bättre än om en maskin hade använts. Men som alltid görs dåliga tatueringar också med både bambu och maskin. Det hänger alltså enbart på artisten och vad den är duktigast på. Horiyoshi III är betraktad som en av de främsta horishi (helkropps) tatueringskonstnärerna i Japan och han använder bambu. Nedan ser ni några av hans verk.

Japansk sleeve med karp och Japanska lönnblad

Japansk drake på ryggen

Japansk karp med lönnblad på ryggen

Dessa är otroligt välgjorda och snygga, men jag tycker det kan bli minst lika snyggt med maskin, även om den Japanska tatueringstraditionen säger att en riktig Japansk tatuering ska vara gjord med bambu.

En annan sak jag har lagt märke till hos bekanta som tatuerat sig med bambu i Thailand är att färgen man ofta använder där om man gör en gråsvart bambutatuering redan har en lite grönaktig ton från början, så redan när tatueringen är nygjord ser den solblekt ut. Var försiktiga med det om ni överväger att göra en tatuering i Thailand och be att dom använder riktigt klara färger. Om ni inte tycker det är snyggt med svartgrönt förstås, och det är ju en smaksak. Tatueringen nedan är gjord med bambu i Thailand och när bilden togs var den nästan helt nygjord.


Tatueraren som gjorde den här tatueringen hade inget mönster, utan han tittade bara på en liten liten bild som kunden hade med sig från en tidning och knackade in vikingen på fri hand medan han tatuerade. Han ritade inte ens på kroppen först. Skickligt gjort måste jag säga, även om motivet inte hör till mina favoriter. Kunden sa också att han inte fick någon skorpa alls efter tatueringen, som man brukar få när den görs med maskin. Kanske beror det på att nålsticken blir så små och tunna med bambu att det inte bildas nån skorpa, men det är säkert olika beroende på vilka nålar tatueraren använder.

Ja, bambu eller maskin? Kvalitetsmässigt spelar det alltså ingen roll, bara man hittar en tatuerare med en stil man gillar som är duktig på sin teknik, vilken den än må vara. En sak man dock bör fundera igenom är att om man vill göra stora motiv som hela armar, ben eller helkroppsmotiv så blir lidandet mångdubbla gånger längre om tatueringen knackas in med bambu...

Bildkälla till tatueringar av Horiyoshi III:
http://www.ne.jp/asahi/tattoo/horiyoshi3/

Inga kommentarer: