måndag 22 september 2008

Tatueringsallergi

Det finns de som är allergiska mot tatueringar. Tatueringsallergi är väldigt ovanligt, men det förekommer faktiskt i enstaka fall. Det är inte så roligt att upptäcka att man är allergisk mot något som sitter permanent fast under huden och man märker ju inte att man är allergisk förrän tatueringen har läkt, för innan dess är det naturligt att det kanske svider, är lite irriterat och kliar. Resultatet är att huden ständigt är irriterad där tatueringen sitter och man kan få väldig klåda och till och med små blåsor runt tatueringen. Allergin kan uppträda kort efter att tatueringen är gjord, men också utvecklas flera år i efterhand, så det är svårt att veta från början om man kommer bli allergisk eller inte.


Tatueringsallergi

Det finns olika behandlingsmöjligheter mot tatueringsallergi. I lättare fall kan man använda kortisonsalva eller allergitabletter med antihistamin, men ibland kanske man måste operera bort hela tatueringen för att bli av med problemet permanent. Det kroppen reagerar på vid allergin är de färgämnen som används i tatueringsfärg. Dessa kan bestå av olika metaller, tex nickel, kobolt, kadmium eller krom och det är särskilt den röda färgen som kan orsaka allergi och ibland även den gula. Den svarta och blåa färgen har minst allergirisk eftersom dessa bara består av sot och inga metaller.





För att undvika allergi var återigen noga med valet av tatuerare när du ska göra en tatuering. Gå till en erkänd tatuerare och fråga vilka färger tatueraren använder och vad de innehåller. Risken för allergi är mindre om tatueraren använder fabrikstillverkade färger än om han/hon blandar färgerna själv. Om du redan har allergier och speciellt om du har nickelallergi är det klokt att överväga om du ska göra en tatuering i färg, då kan det vara bättre att göra en i svart eller gråsvart.


2 kommentarer:

Unknown sa...

"Den svarta och blåa färgen har minst allergirisk eftersom dessa bara består av sot och inga metaller."

Svart färg innehåller Nickel, och blå färg innehåller Kobolt.... Om det är sot och inga metaller kan du själv avgöra....

Unknown sa...

Jag har en tattoo på underarmen en blå ros, läkte väldigt fint men nu så 2 månaderr så har jag fått utslag kliar gör ont... Även den som jag har på överarmen har börjat klia och blivit upphöjd på en del av tattoon Och samma med den som jag har på sidan likadant där kliar på en del av tattoon. färgen den som jag har på sidan är svart, Den på armen är svart,blått Men det är den svarta linjen som växt och kliar, underarmen är det bara olika nyanser av blått men där är riktiga utslag