onsdag 4 februari 2009

Hannya

En Hannya är ett vanligt motiv inom Japansk tatueringskonst. Hannyan sägs bringa lycka och ska skydda dig från ondska genom att skrämma iväg onda andar. Motivet härstammar från den Japanska Noh-teatern där olika typer av masker användes för att dölja skådespelarnas identiteter och humör under föreställningarna. Hannyamasken användes oftast för att representera en hämndlysten svartsjuk kvinna.

Hannyamask

Legenden om Hannya säger att hon var en vacker kvinna som förälskade sig i en präst. Eftersom hennes känslor inte kunde besvaras förvandlades hon efter en lång tid av lidande, desperation och avundsjuka till en ondskefull demon uppfylld av ilska, svartsjuka och hämndlystnad.



Hannyan karakteriseras av de spetsiga horn, huggtänder och metalliska framtänder som växte fram hos den demon kvinnan förvandlades till. Hon brukar avbildas med en väldigt intensiv och ilsken blick samtidigt som hon har ett lidande ansiktsuttryck som representerar kvinnans många år av tortyr. Ju mörkare och mer extrema färger Hannyan avbildas med, desto djupare och mer våldsam är Hannyans ondska. En mer rödaktig färg visar starkare onda och våldsamma känslor, medan blekare färger visar svagare ondska och istället mer lidande.

Hannyatatuering av Henning Jørgensen
Här avbildad från sidan. Den här ser
mest lidande ut och inte så ilsken och ond

Hannyademonen avbildas i Japanska tatueringar antingen från sidan eller rakt framifrån. Oftast är den omgiven av andra Japanska element som blommor, vind och vatten. Vanligtvis är den mycket färgglad. En duktig konstnär lyckas avbilda Hannyan både med den ilskna intensiva blicken och det karaktäristiska lidande ansiktsuttrycket som förstärks med djupa rynkor i pannan.

Ännu en hannyatatuering av Henning Jørgensen
Här kan du se den intensiva blicken i kombination
med det lidande uttrycket och rynkorna i pannan.

Jag tycker det är riktigt läckert med stora färgglada Hannyatatueringar och är väldigt fascinerad av historien bakom Hannyamotivet. Även om Hannyan i Japan numera anses vara en lyckosymbol som ska skrämma bort ondska så representerar den ju faktiskt från början en demon av en svartsjuk kvinna. Ett mycket intressant motiv att välja som tatuering med andra ord…

En av de vackraste Hannyas jag har sett,
gjord på Yellow Blaze i Yokohama, Japan

1 kommentar:

Unknown sa...

Fick en hannyamask gaddad i helgen,visste inte så mycket om legenden bakom masken så att säga, mycket kul att läsa om den och är djäkligt nöjd över den:)

Tack för infon!!