måndag 23 februari 2009

Foo Dog

Foo Dogs, eller också kallade Fu Dogs, Fo Dogs, eller Karashishi (i Japan) kallas också för "Buddhas Lejon". Buddhas Lejon är egentligen ett mycket mer passande namn på dessa varelser, eftersom de faktiskt är lejon och inte alls hundar. Inom Asiatisk konst förekomer Foo Dogs ofta avbilade i konstverk eller som skulpturer och det är ett ganska (men inte helt) vanligt motiv inom den Japanska tatueringskonsten.

Karaktäristisk Foo Dog i starka färger
Källa: http://www.tattoosymbol.com/

Dessa lejon anses vara heliga och tros från början ha vaktat Buddistiska tempel i Kina. Därav också namnet eftersom det Kinesiska namnet på Buddha är Fo. En Foo Dog är beskyddande mot onda andar och står för styrka, mod och energi. Legenden säger att lejonens styrka kommer av att de som ungar kastas ut för en klippa av sina mammor så att bara de starkaste individerna överlever. Foo Dogs anses även vara gudomliga och stå för lycka, hälsa och framgång. Ibland kallas de även för "Lyckohundar".

Foo Dog på ben av Henning Jørgensen
Källa: http://www.royaltattoo.com/

Ansiktet på en Foo Dog ser oftast lite illsinnat och djävulsliknande ut. Ögonen är vidöppna och skräckinjagande. Det hotfulla utseendet är till för att avskräcka onda andar. Ibland avbildas de som ett par med en hane och en hona, där hanen oftast leker med en boll och honan håller i en liten lejonunge. Oftast avbildas hanen till höger och honan till vänster. De förekommer i alla möjliga färger, ofta riktigt färgglada med stora prickar på kroppen, och har en svallande lockig man.

Detaljrik Foo Dog med gula prickar
Källa: http://www.evolvedink.com/

Ja, dessa skräckinjagande Lyckohundar ser jag sällan som tatueringar när jag är ute och spanar, fastän de är så fina. Om jag skulle göra en Foo skulle den nog vara lila med gula prickar och gul man tror jag. Eller så skulle jag ha två stycken, en hane och en hona med en liten unge, precis som i den Kinesiska konsten. Fast jag nöjer mig nog med att försöka hitta ett par skulpturer och sätta utanför min dörr istället. Om jag väl bestämmer mig för att tatuera något Japanskt blir det nog något annat djur, kanske en Fenixfågel eller en Drake? Vem vet?? ;)

Foo Dog med lite eld runtomkring omgiven av
pioner, som del av en Japansk Sleeve.
Källa: http://www.yellowblaze.net/

Källor:
http://www.tattoosymbol.com/articles/foo-dog.html
http://www.asianartmall.com/foodogarticle.htm

1 kommentar:

baldasarelavia sa...

Titanium Prices | Auctions
Find our best prices for the keith titanium Auctions Titanium head titanium ti s6 Art Museum at Auctions in titanium nitride bolt carrier group Las mens titanium earrings Vegas, NV. Find the best price at our Auctions on titanium belly ring a visit to our site.