tisdag 21 oktober 2008

Tribaler



Tribaler, eller stamtatueringar, tillhör formodligen den äldsta tatueringskonsten av alla. På många håll i världen är det en uråldrig tradition att pryda sin kropp med ofta enfärgade tatuerade mönster. Stamtatueringarna kan ha helt olika kulturella betydelser beroende på var i världen och i vilka folkgrupper eller stammar de har sitt ursprung samt under vilken tidsperiod de var populära. Ofta symboliserar stamtatueringar något som har stor betydelse för folkgruppen och vanligtvis skapas de under ritualer eller i samband med stora händelser, som tex bröllop. I vissa kulturer symboliserar de tillhörighet med en grupp då varje stam har sin egen speciella tatueringsstil. I andra kulturer är de helt enkelt bara ett sätt att pryda sin kropp med vackra mönster utan att de betyder något speciellt.

Här är två tatuerare på London Tattoo Convention
med tribaler tatuerade i ansiktet och på armarna.
Kolla även in tröjan på snubben till höger :)

De tatueringar vi idag kallar tribaler kan oftast härledas till ett Indianskt, Nya Zeeländskt, Borneanskt, Polynesiskt eller Keltiskt ursprung. Indianska motiv härstammar främst från Haidastammarna i Nordvästra Amerika, där motiven oftast föreställde björnar, fiskar eller bävrar. Från Maoristammarna i Nya Zeeland kommer främst motiv som symboliserar bemästrandet av inre styrka och de pryder ofta hela ansiktet med mönster eller hela ben eller armar med spiraler. Bland Maoristammarna var det viktigt att alltid göra individuella och originella tatueringar eftersom de ansågs som en del av varje individs unika identitet. Från Marquesiska stammarna i Polynesien härstammar motiv bestående av olika symboler som bildar små berättelser på kroppen. Ofta förklarade symbolerna individernas plats i stammen och gjorde att man inom stammen kunde känna igen varandra. Här förkom ofta motiv som hajtänder, olika symboler och djur som tex ödlor, valar och sköldpaddor. Keltiska motiv härstammar från Irland och England och föreställer oftast människor, fåglar, hundar, spiraler och olika detaljrika keltiska mönster.

Här tatueras en kvinna med ett lite
Keltisk-inspirerat tribalt mönster på
London Tattoo Convention

Förra helgen träffade jag en tjej som hade två snygga tribaler. Båda föreställde drakar, vilket förr var ett vanligt mönster bland stammar i Borneo, där tatueringarna representerade tro, moral och social status i stammen. Ofta visade de vad individen hade preseterat eller gått igenom och vanliga mönster föreställde scorpioner, hundar, drakar, blommor eller spiraler. En drake kunde betyda att man hade bevisat stor styrka i stammen eller uträttat något storslaget.

Tjejen hade en klättrande drake på ryggen...

... och ett drakhuvud på armen

Drakhuvudet på armen hade hon gjort designen till helt själv, vilket är mycket imponerande! Tänk att kunna pryda sin kropp med ett konstverk man själv har skapat. Motivet är garanterat unikt och jag tycker det är en väldigt cool tatuering, just eftersom hon har designat den själv.

Man har funnit bevis av stamtatueringar så långt som 5000 år tillbaka i tiden i samband med att man hittade den mycket välbevarade kroppen av bronsåldersmannen "Ötzi" eller "The Ice Man" infrusen i Italiens glaciärer. Han hade inte mindre än 57 triballiknande tatueringar på sin kropp. Och idag har tribaler blivit en av de vanligaste och allra mest populära formerna av tatueringar. Så man kan verkligen säga att tribaler är en tidlös tatueringskonst med uråldriga anor! Mitt val av första tatuering kanske inte är så dumt ändå?! ;)

1 kommentar:

Sweet things in life sa...

Snygga draktatueringar!!! Känner lixom igen soffan också *ler*