lördag 11 oktober 2008

Körsbärsblommor

Körsbärsblommor, eller Sakura som de också kallas, är ett vanligt motiv i den Japanska tatueringskonsten. Körsbärsträd har stor betydelse i den Japanska kulturen och när körsbärsträden blommar varje år i Japan firas det högtidligt. För Japanerna symboliserar körsbärsblomman bland annat livets kortvariga skönhet eftersom de otroligt vackra blommorna har en så kort blomningstid. De har länge symboliserat dödlighet och skörhet samt förknippats med begreppet "Mono no aware" som betyder ungefär att alla ting är kortvariga och man ska vara rädd om allt så länge det varar och känna empati för ting, eftersom när tingen försvinner kommer alltid ledsamhet. De kan även symbolisera våren, lycka, kärlek eller moln eftersom de blommar i böljande massor.


Det vanligaste sättet att avbilda sakura på när man taturar på Japanskt vis är att göra en liten fembladig blomma som är gul i mitten och har röda, rosa, vita eller röd-vita blad. Blommorna har även ofta gröna foderblad som sticker fram, som på bilden nedan. Antingen avbildas blommorna enskilt eller som en del i större heltäckande Japanska motiv.

En vän till mig har precis tatuerat in körsbärsblommor på foten och en del av benet. Hon har gjort det på Evil Twins i Helsingborg och jag tycker det är en jättesnygg tatuering. Igår fick jag tillfälle att fotografera den på nära håll. Blommorna i hennes tatuering är mer avbildade som verkliga körsbärsblommor än som traditionella Japanska sakura, men på henne passar det väldigt bra och jag tycker tatueringen är väldigt kvinnlig och mycket stilfull! Jag gillar speciellt hur han har lagt in små kvistar med knoppar mellan blommorna och hur kronbladen får böja sig och fladdra lite för att ge mer liv år blommorna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Angående uttrycket,är det på kinesiska och fisst det i så fall något kinatecken till?
/ Sanna