fredag 17 april 2009

Att ta bort en tatuering

Att tatuera sig har ju blivit ett mode som är väldigt populärt idag, speciellt tack vare dokusåpor som Miami Ink, London Ink och LA Ink, och det är fler och fler går och skaffar en tatuering. Något som också har ökat i popularitet är att ta bort tatueringar. Enligt undersökningar i USA är det ungefär 30% av alla som gör en tatuering som av någon anledning ångrar sig någon gång efteråt. Därför är det viktigt att alltid tänka sig mycket noga för innan man tar beslutet att permanent ändra sin kropp och sitt utseende. Jag har påpekat det innan, men åter igen några saker att överväga innan man tatuerar sig:
  • Motivet: Välj ett motiv som passar den person du är och som du kan stå för
  • Betydelsen/meningen med tatueringen: Motivet ska ha helst ha en mening eller betyda något för dig nu och många år framöver
  • Artisten: Gå till en artist som du vet kan göra tatueringen precis så som du vill ha den
  • Studion: Gå till en erkänd studio med garantier för hygien och utförande
  • Platsen på kroppen: Välj platsen med omsorg beroende på hur du vill visa/dölja din tatuering
  • Storleken: Välj en storlek som passar dig, tänk på att stora tatueringar är nästan omöjliga att ta bort
  • Anledningen: Tatuera dig enbart för att DU vill det och för att DU tycker det är fint
  • Färger: Välj färger med omsorg, svart och mörka färger är lättast att ta bort, ljusa färger som rött och gult är svårast och kan dessutom framkalla allergi om man har anlag för det
  • Modet: Välj något klassiskt, vad som är modernt idag är det kanske inte om 10 år
  • Stilen: Undersök vilka tatueringsstilar som finns och vilken stil du gillar bäst

Om man ändå mot förmodan skulle vilja ta bora sin tatuering när den är gjord finns det ett flertal metoder att överväga. Alla metoder har sina för- och nackdelar.


Laserborttagning

Laser: Laserborttagning är idag den vanligaste metoden för att ta bort en tatuering. Det är ett dyrt alternativ, mycket dyrare än att skaffa tatueringen. Räkna med minst det tredubbla priset. Det gör också mycket ondare med laserborttagning än att skaffa själva tatueringen, plus att du får räkna med mellan 3-10 sessioner innan tatueringen är borta. Metoden går ut på att skicka små pulser av laserljus genom huden som bryter ner bläcket i undre hudlagret. Sedan är det upp till kroppen själv att forsla ut bläcket genom kroppen på naturlig väg, vilket kan ta lite tid, upp till några veckor. Tänk på att det i enstaka fall kan uppstå ärrbildning om borttagningen behöver göras i många omgångar. Resultatet varierar och det är svårt att helt få bort tatueringar i färg. Svart och mörka färger är lättare för kroppen att bryta ned.

Lasermasin för tatueringsborttagning

IPL (Intense Pulsed Light Therapy): Det här är den nyaste metoden för att ta bort en tatuering. Metoden är i princip densamma som i laserborttagning, men här används högintensitetsljus istället för laser som bryter ner bläcket i huden. Tyvärr är den här metoden betydligt dyrare än laser, men den som idag anses ge bäst resultat. Det sägs även att det är betydligt mindre smärtsamt än laser. Samma metod är idag vanlig för att ta bort oönskad hårväxt.

Före och Efter.
Ett ärr syns tydligt efter den här laserbehandlingen

Gör-det-själv-krämer: Det finns ett antal krämer på marknaden som sägs kunna ta bort tatueringar genom behandling av huden. Dessa marknadsförs oftast som ett smärtfritt alternativ som inte skadar huden, men resultaten varierar kraftigt. Om man inte har råd med laser eller IPL kanske det inte skadar att prova det här alternativet, men då får man vara beredd på att resultatet kanske inte blir som man tänkt sig eller att krämen kanske inte fungerar alls. I de flesta fall jag har läst om märker man ändå en tydlig blekning av tatueringen, men i få fall försvinner den helt. Vissa krämer innehåller ämnen som har en frätande effekt på huden och fräter bort de översta hudlagren. Dessa krämer är därför varken mindre smärtsamma eller ärrbildande än en laserbehandling. Undersök därför noga företagen som marknadsför dessa produkter innan du provar och försök kontakta någon som har gjort det tidigare som referens.


Kräm för tatueringsborttagning

Andra metoder: Det finns även andra metoder för tatueringsborttagning så som operation och hudtransplantation eller "dermabrasion" där man i princip slipar ner huden till det lager där tatueringen sitter och sedan behandlar med olika speciella bandage och läkemedel tills huden har läkt. Dessa metoder har idag så gott som ersatts av laser och IPL eftersom huden då tar minst skada och ärrbildningen är förhållandevis liten. Men om man har en väldigt liten tatuering, stort som ett födelsemärke ungefär, kan det ändå vara ett bra alternativ att skära bort tatueringen och sy ihop såret. Detta eftersom det går fort, är relativt smärtfritt och tatueringen garanterat försvinner. Det blir dock ett litet ärr kvar, precis som när man tar bort ett födelsemärke.


Dermabrasion

Vart vänder du dig då om du vill ta bort en tatuering? Det finns ett flertal bra laserkliniker i landet som tar bort tatueringar med laser eller IPL. Välj en klinik som har erfarenhet av tatueringsborttagning och boka en tid för rådgivning först. På senare tid har även ett antal tatueringsstudios börjat med borttagning. Som ett alternativ skulle jag även rekommendera att vända mig till en av dessa om de har lite längre erfarenhet eftersom de är specialiserade på just tatueringar, och de fall jag har hört talas om har haft mycket bra resultat.

Borttagning på laserklinik

Jag själv funderar lite ibland på att kanske ta bort min tribal på ryggen någon gång i framtiden för att göra plats för något större och snyggare. Jag är fortfarande nöjd med tatueringen, men jag tycker det hade varit riktigt häftigt med en stor ryggtatuering i färg. Kanske skulle jag vilja ha ett Japanskt motiv, som en drake eller Fenixfågel till exempel. Men det känns inte som om jag skulle vilja ta det steget just nu. Och när jag väl gör det om jag gör det är jag glad att min tribal åtminstone är ganska liten och svart. Dessutom när man gör en cover-up behöver man inte hålla på tills tatueringen är helt försvunnen. Då räcker det att den är tillräckligt blek för att den inte ska synas igenom den nya tatueringen.


För att läsa lite mer rekommenderar jag också Apotekets hemsida:
http://www.apoteket.se/rd/d/2525/a/4132

Källor:

1 kommentar:

Challie sa...

Att ta bort min tatuering var inte så dyrt som alla säger, jag gjorde det i Uppsala, hos Ink Madness. Rekommenderas
www.inkmadness.se

Challie