tisdag 18 november 2008

UV-tatueringar

Inom ravekulturen har det blivit allt vanligare med UV-tatueringar eller så kallade Blacklight-tatueringar. En UV-tatuering görs med självlysande tatueringsfärg som normalt inte syns i vanligt dagsljus, men som under en UV-lampa ser självlysande ut. Något som kan ge en väldigt häftig effekt på dansgolvet.








UV-tatueringar förekommer i fera olika färger och ibland kombinerar man vanlig tatueringsfärg med UV-färg så man får en tatuering som syns både i dagsljus och i klubbmörkret. Nästan som två tatueringar i en...



Tribalhäst i UV-färg kombinerat med vanlig färg


Här under UV-lampa

Keltiskt kors med flera färger i dagsljus
och i UV-ljus

UV-tatueringar görs också när man inte vill att en tatuering ska synas i vanligt dagsljus, men ofta syns den lite grann ändå eftersom det nästan alltid orsakar ärrbildning i huden när man tatuerar. Om den ska vara helt osynlig måste man använda väldigt tunna linjer.

"Osynlig" tatuering i dagsljus och i UV-ljus

Det finns många dokumenterade problem med UV-tatueringar. Det är till exempel vanligt att kroppen stöter bort färgen ganska snabbt ur huden. I vissa fall blir tatueringen brunaktig efter ett tag och den slutar vara självlysande i UV-ljus. En annan bieffekt är att UV-tatueringar har en tendens att flyta ut i huden efter en tid så tatueringen blir suddig och ojämn. Detta beror på att de ämnen som gör att färgen lyser är väldigt rörliga så tatueringen "rör sig" mikroskopiskt hela tiden under huden.

Det har debatterats flitigt huruvida UV-tatueringar är farliga för kroppen eller inte. Många tatuerare väljer att inte tatuera med UV-färger eftersom det bevisligen kan orsaka allvarliga komplikationer för kroppen. Vanliga symtom är att man får svår allergi och klåda runt tatueringen . Man tror även att UV-färgen i flera fall har orsakat cancer eftersom många UV-färger innehåller spår av radioaktiva och cancerframkallande ämnen, vilket gör färgen lysande. Innan man överväger en UV-tatuering bör man därför alltid ta reda på vad färgen innehåller genom att fråga tatueraren eller läsa på innehållsförteckningen. Det är dock inte säkert att alla ämnen som finns i färgen står beskrivna eller att tatueraren själv vet vad färgen innehåller. Så för att vara på den säkra sidan skulle jag aldrig rekommendera någon att göra en UV-tatuering, hur häftigt man än kan tycka att det är att att ha en tatuering som lyser i mörkret.

1 kommentar:

Amy sa...

Coolt, hästen var faktiskt snygg!!!
Verkligen annorlunda tribal :)

Kram kram