måndag 5 oktober 2009

New York och Dr Lakra

Nu har jag kommit tillbaka efter en semestervecka i New York och en jobbvecka i Montreal. New York var fantastiskt! Jag har visserligen varit där några gånger innan, men jag har aldrig bara haft semester där och gjort alla turistiga saker, så den här gången var det dags att passa på.

Ett mycket roligt besök var på MoMA i NY där det fanns massor av knasig och helt underbar konst att titta på. Jag kunde ha vandrat omkring där i flera dagar och bara tittat på allt kul. Jag hittade två intressanta konstverk där gjorda av Dr Lakra från Mexico, som är en tatueringsartist och konstnär. Jag visste ingenting om honom innan, men blev faschinerad av konstverken jag såg och tänkte att han måste vara ganska känd eftersom han har konstverk på MoMA så jag kollade upp lite av hans grejor. Det som är intressant med Dr Lakra är att han inte bara gör tatueringar på riktiga människor, utan även på små dockor och på omslagspinuppor på gamla tidningar. Han har haft en hel del utställningar med sin konst världen över.

"Woman with birds" på MoMA

"Betty Gonzalez" på MoMA

Det sägs att det inte är så lätt att få bli tatuerad av Dr Lakra. Han startade en egen studio i Oaxaca, Mexico som hette Dermafilia 1994. Den ursprungliga studion finns inte kvar längre, men några av Dr Lakras lärlingar har åteuppstartat Tribus Vivas Dermafilia i San Francisco, CA, fast Dr Lakra själv är aldrig där. Han reser konstant och är något av en eremit och håller sig därför undan både från tatueringsstudios och från Internet, så det är inte helt enkelt att få tag i honom. Numera håller han också nästan bara på med konst istället för att tatuera. Men man kanske kan göra ett försök genom att kontakta hans konstorganisation Kurimanzutto och se om han kan nås den vägen. Annars håll utkik efter hans namn på tatueringsmässorna där han ibland, om än sällan, dyker upp för att utöva sin konst på riktiga människor. Fast då främst i Mexico där han håller till nuförtiden.

Den här bilden gillar jag. Kul tatueringar på benen,
med en massa ansikten och skallar, både verkliga
och seriefiguraktiga. Och kolla in den lilla gubben
som kikar fram ur gardinen...

Det är svårt att hitta bilder på riktiga tatueringar av Dr Lakra eller Jeronimo Ramirez som han egentligen heter, men jag lyckades hitta några bilder på BME av honom när han tatuerar en Mexican Candy Skull på en tjej 1997 i sin dåvarande studio.

Mystiske Dr Lakra in action

Det färdiga resultatet till höger

Det är lite svårt att se hur bra han egentligen är på att tatuera efter att bara ha sett en enda bild på en riktig tatuering, men en sak är säker i alla fall, att han är grym på att teckna tatueringar på omslagspinuppor och på dockor och han visar väldig fantasi och kreativitet i sitt arbete!

Pinuppa tatuerad av Dr Lakra

Tatuerad docka

Jag tycker hans konst är jätterolig och annorlunda och skulle hemskt gärna ha ett av hans verk hemma på väggen. Eller kanske en liten tatuerad docka i bokhyllan?

Källor:

http://www.skinink.com/archives/1104/feature.html

http://www.planet-mag.com/blog/2009/art/john-dickie/dr-lakra/#http://www.planet-mag.com/blog/2009/art/john-dickie/dr-lakra/