torsdag 26 februari 2009

Överraskningar från Öst

Jag läste en artikel i Nordic Tatto Mag om Tatoofest i Polen 2008 och blev väldigt imponerad av några av vinnarna i tävlingarna där. Några av artisterna har riktigt originella stilar som inte liknar något jag tidigare har sett. Det är kul att se att det finns så många tatuerigsstilar som varierar så mycket världen över. Här har jag plockat ut mina favoriter från artikeln.

Det här är den snyggaste tycker jag. En old school
inspirerad ros i new school stil med ett egyptiskinspirerat
öga i en pyramid ovanför. En originell och kreativ tolkning
av motivet i väldigt vackra och ovanliga färger. Grymt läcker!!
Gjord av Marcin, Sauron Tattoo i Polen

Här ett snyggt porträtt. Kolla in den snygga
färgsättningen! Supervassa och originella färger
gör den här också till en döläcker tatuering.
Diamanten som kastar en reflektion på tjejens haka
medför det där lilla extra som får en att haja till. Supercoolt!
Även den här gjord av Marcin, Sauron Tattoo i Polen

Här ser vi ett vackert motiv i new school stil av
vallmoblommor med sädesstrån omkring. Jag gillar färgerna i
den och den lite tecknade stilen. Stilrent och mycket snyggt!
Gjord av Fishero, Freihand Tattoo i Tjeckien

En originell stilistisk tolkning av Japanskt Tema,
med orm och pioner. Jag gillar hur motiven så väl
följer kroppen. Paceringen av varje element är väl
genomtänkt. Kolla tex hur vattnet stänker upp från rumpan.
Den har klara snygga färger och är superläcker!
Även denna av Fishero, Freihand Tattoo i Tjeckien

Här en heltäckande sleeve i väldigt klara och
skarpa färger med slingrande mönster. Om ni tittar noga på den
kan ni se att den är full av små detaljer som man kan studera.
Massor av små figurer finns invävda. Jag gillar verkligen när en
tatuering innehåller detaljer som man inte ser vid första
ögonkastet, utan man måste studera och utforska den för att
upptäcka allt. Verkligen en häftig tatuering!
Gjord av Prykas, Prykas Tattoo i Polen

Ja, det var verkligen en överraskning att hitta så snygga motiv och duktiga tatuerare från Polen och Tjeckien. Jag skulle jättegärna vilja åka runt på fler mässor runt om i världen och upptäcka nya motiv och stilar. För jag blev i alla fall väldigt imponerad av kreativiteten hos dessa tre tatueringskonstnärer från Öst och skulle gärna vilja se mer!

måndag 23 februari 2009

Foo Dog

Foo Dogs, eller också kallade Fu Dogs, Fo Dogs, eller Karashishi (i Japan) kallas också för "Buddhas Lejon". Buddhas Lejon är egentligen ett mycket mer passande namn på dessa varelser, eftersom de faktiskt är lejon och inte alls hundar. Inom Asiatisk konst förekomer Foo Dogs ofta avbilade i konstverk eller som skulpturer och det är ett ganska (men inte helt) vanligt motiv inom den Japanska tatueringskonsten.

Karaktäristisk Foo Dog i starka färger
Källa: http://www.tattoosymbol.com/

Dessa lejon anses vara heliga och tros från början ha vaktat Buddistiska tempel i Kina. Därav också namnet eftersom det Kinesiska namnet på Buddha är Fo. En Foo Dog är beskyddande mot onda andar och står för styrka, mod och energi. Legenden säger att lejonens styrka kommer av att de som ungar kastas ut för en klippa av sina mammor så att bara de starkaste individerna överlever. Foo Dogs anses även vara gudomliga och stå för lycka, hälsa och framgång. Ibland kallas de även för "Lyckohundar".

Foo Dog på ben av Henning Jørgensen
Källa: http://www.royaltattoo.com/

Ansiktet på en Foo Dog ser oftast lite illsinnat och djävulsliknande ut. Ögonen är vidöppna och skräckinjagande. Det hotfulla utseendet är till för att avskräcka onda andar. Ibland avbildas de som ett par med en hane och en hona, där hanen oftast leker med en boll och honan håller i en liten lejonunge. Oftast avbildas hanen till höger och honan till vänster. De förekommer i alla möjliga färger, ofta riktigt färgglada med stora prickar på kroppen, och har en svallande lockig man.

Detaljrik Foo Dog med gula prickar
Källa: http://www.evolvedink.com/

Ja, dessa skräckinjagande Lyckohundar ser jag sällan som tatueringar när jag är ute och spanar, fastän de är så fina. Om jag skulle göra en Foo skulle den nog vara lila med gula prickar och gul man tror jag. Eller så skulle jag ha två stycken, en hane och en hona med en liten unge, precis som i den Kinesiska konsten. Fast jag nöjer mig nog med att försöka hitta ett par skulpturer och sätta utanför min dörr istället. Om jag väl bestämmer mig för att tatuera något Japanskt blir det nog något annat djur, kanske en Fenixfågel eller en Drake? Vem vet?? ;)

Foo Dog med lite eld runtomkring omgiven av
pioner, som del av en Japansk Sleeve.
Källa: http://www.yellowblaze.net/

Källor:
http://www.tattoosymbol.com/articles/foo-dog.html
http://www.asianartmall.com/foodogarticle.htm

måndag 16 februari 2009

Alla Hjärtans Dag

Jag hade världens bästa Alla Hjärtans Dag i Lördags! Vi åkte till Köpenhamn och hade det mysigt hela dagen. Lite kallt var det förstås, men det var riktigt fint väder och solen sken och värmde lite i vinterkylan. I Köpenhamn passade vi på att smita in till The Sailos Grave och hälsa på Marija och Judd!


Det var supertrevligt att äntligen få träffa Marija och kolla in hennes och Judd Ripleys studio. Lilla mopsen "The Captain" fick vi också träffa. Förutom att det var väldigt trevligt fanns det ju förstås en annan anledning att vi åkte dit. Det var ju dags att börja prata om min fina julklapp! Jag pratade med Marija om att jag ville ha en tatuering av henne på min andra arm och vips så var hon igång och började skissa och anteckna och ställa massa frågor. Jag förklarade att jag ville ha en old school zigenarflicka på höger arm och axel med rosor runt omkring och en solros i mitten eftersom jag tycker om solrosor så mycket. Hon skissade lite mer och till slut hade vi en bra skiss till en design. Och så blev jag inbokad! Mycket tidigare än jag hade trott var möjligt!!

Wow! Nu har jag verkligen något att se fram emot!! Vilken bra Alla Hjärtans Dag det blev! Hoppas ni också hade en bra dag i Lördags. Hjärtekramar till alla!

Mer detaljer

Den långa vägen mot en 3/4 Japansk sleeve börjar nå sitt slut. När jag träffade min vänninna över en öl på stans nyöppnade bar kunde jag se hur Henning hade fyllt i vinden, vattnet och körsbärsblommorna med fler skuggor och fler detaljer. Konturerna runt axeln och övriga delar av armen verkar i princip klara, fast det fattas fortfarande konturer runt armbågen och underdelen av armen. Ingenting förutom Karpen har fått färg ännu...

Efter fjärde sittningen börjar hon bli mer och mer ivrig att äntligen få sleeven klar. Och det kan man ju förstå. Nu syns det riktigt tydligt hur Henning har tänkt sig att det ska se ut när det är klart. Döläckert! När blommorna och bladen också får färg kommer det bli supersnyggt.

Axeln har fått ett tydligt avslut, och tatueringen slutar faktiskt där runt axeln. Oftast, som ni kanske har sett, låter man Japanska sleeves gå ner en bit mot bröstet innan de slutar, men det är vanligare att man fortsätter längre ner på killar än på tjejer. Den här går precis lagom långt upp på axeln för att det ska passa henne riktigt bra. Riktigt snyggt är det att vinden i bakgrunden kommer in och så småningom ska göra att de färgglada körsbärsblommorna och resten av tatueringen riktigt sticker ut mot den mörkare bakgrunden.

Här på baksidan av armen ser ni lite mer vind som inte är ifylld med skuggor ännu. Vinden i kombination med vattnet ger en härlig effekt. Lägg märke till hur han har lämnat ett tomt utrymme på underarmen runt armhålan. Typiskt för Japanska Sleeves.

Ja vi kände oss allt lite snygga när vi satt där i baren med varsin öl och visade våra tatueringar. Hon med sin sleeve och jag med min snygga solros. Det var inte utan att man fick lite uppmärksamhet ;) Vi konstaterade att det var roligt att ha bestämt sig för att göra något riktigt snyggt som man kan visa upp om man vill, och vara riktigt stolt över...

onsdag 4 februari 2009

Hannya

En Hannya är ett vanligt motiv inom Japansk tatueringskonst. Hannyan sägs bringa lycka och ska skydda dig från ondska genom att skrämma iväg onda andar. Motivet härstammar från den Japanska Noh-teatern där olika typer av masker användes för att dölja skådespelarnas identiteter och humör under föreställningarna. Hannyamasken användes oftast för att representera en hämndlysten svartsjuk kvinna.

Hannyamask

Legenden om Hannya säger att hon var en vacker kvinna som förälskade sig i en präst. Eftersom hennes känslor inte kunde besvaras förvandlades hon efter en lång tid av lidande, desperation och avundsjuka till en ondskefull demon uppfylld av ilska, svartsjuka och hämndlystnad.



Hannyan karakteriseras av de spetsiga horn, huggtänder och metalliska framtänder som växte fram hos den demon kvinnan förvandlades till. Hon brukar avbildas med en väldigt intensiv och ilsken blick samtidigt som hon har ett lidande ansiktsuttryck som representerar kvinnans många år av tortyr. Ju mörkare och mer extrema färger Hannyan avbildas med, desto djupare och mer våldsam är Hannyans ondska. En mer rödaktig färg visar starkare onda och våldsamma känslor, medan blekare färger visar svagare ondska och istället mer lidande.

Hannyatatuering av Henning Jørgensen
Här avbildad från sidan. Den här ser
mest lidande ut och inte så ilsken och ond

Hannyademonen avbildas i Japanska tatueringar antingen från sidan eller rakt framifrån. Oftast är den omgiven av andra Japanska element som blommor, vind och vatten. Vanligtvis är den mycket färgglad. En duktig konstnär lyckas avbilda Hannyan både med den ilskna intensiva blicken och det karaktäristiska lidande ansiktsuttrycket som förstärks med djupa rynkor i pannan.

Ännu en hannyatatuering av Henning Jørgensen
Här kan du se den intensiva blicken i kombination
med det lidande uttrycket och rynkorna i pannan.

Jag tycker det är riktigt läckert med stora färgglada Hannyatatueringar och är väldigt fascinerad av historien bakom Hannyamotivet. Även om Hannyan i Japan numera anses vara en lyckosymbol som ska skrämma bort ondska så representerar den ju faktiskt från början en demon av en svartsjuk kvinna. Ett mycket intressant motiv att välja som tatuering med andra ord…

En av de vackraste Hannyas jag har sett,
gjord på Yellow Blaze i Yokohama, Japan